Aranjarea bucăților de marmură, sticlă, lemn sau alt material, inclusiv piatră naturală, pentru a crea un ornament de suprafață este, fără doar și poate, o artă. Mozaicul i-a fascinat pe oameni încă din timpuri străvechi. De exemplu, prin secolele IV î.Hr. și V î.Hr., grecii realizau mozaicuri impresionante din pietricele naturale, în timp ce, în Mesopotamia și Egipt, locuitorii își decorau mobilierul și își împodobeau bijuteriile cu bucățele de sticlă și piatră naturală colorată.
De-a lungul timpului, oamenii au început să aleagă mozaicul pentru decorarea băilor și a holurilor. Însă, tendințele în design interior ne demonstrează că acesta se potrivește foarte bine și în cazul dormitoarelor și, de ce nu, a camerelor de zi.
Avantajele folosirii mozaicului sunt numeroase. Acesta oferă o notă elegantă unei locuințe cu un design modern miniminalist, însă poate fi utilizat și într-un imobil cu mobilier din lemn masiv, transformându-l într-un spațiu cochet.
Mozaicurile, care pot fi fabricate atât din piatră naturală, cum ar fi marmura sau travertinul, dar și din onix – o piatră semiprețioasă–, sau din sticlă, sunt ușor de montat și, nu numai că reușesc să pună în valoare și să înfrumusețeze spațiile în care sunt folosite, dar le oferă și un aer distinct.
Știați că…?
- Mozaicurile romane impresionau prin gradul de detaliere și prin complexitate, fiind realizate din sute sau chiar mii de pietre mici și Multe dintre acestea au rezistat în timp, păstrându-se până în zilele noastre. Scopul era acela de a oferi o imagine clară privind statutul romanilor. De exemplu, o podea din mozaic arăta bogația și importanța proprietarului.
- Mozaicul s-a aflat la loc de cinste și în era bizantină, fiind preferat pentru decorarea geamurilor lăcașurilor de cult, dar și în cazul palatelor, oferind un aer elegant și luxuriant.